Σωκράτης Παπαγεωργίου

Σωκράτης Παπαγεωργίου Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας – Νευροψυχολογίας στην A’ Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

1987: αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

1988 – 1992, ειδίκευση στη Νευρολογία, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière με υποτροφία από το Collège de Médecine des Hôpitaux de Paris.

1993 Master στη Νευροψυχολογία, Πανεπιστήμιο Claude-Bernard, Λυών.

1992 -1994 ερευνητής, Ερευνητικό Νοσοκομείο “Frédéric Joliot” του CEA.

1995:Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1996 -2003 επιμελητής στη Νευρολογική Κλινική του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», οργάνωσε το ειδικό εξωτερικό Ιατρείο Μνήμης.

2003 Λέκτορας, 2009 Επίκουρος Καθηγητής, 2014, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2003 – 2011: Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου  τη λειτουργία του ειδικού κλινικού τμήματος Νοητικών Διαταραχών και Εξωπυραμιδικών Παθήσεων.

2012 – 2020: Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο ΠΓΝ «Αττικόν». υπεύθυνος της Μονάδας Νοητικών Διαταραχών και νόσου Πάρκινσον (νοσηλεία και ιατρεία).

Από τον Μάρτιο 2020: Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο: υπεύθυνος του Τμήματος Νοσηλείας Νευροεκφυλιστικών παθήσεων καθώς και του ειδικού ιατρείου Μνήμης-Σπανίων Ανοιών.

Ιδρυτικό μέλος και αναπληρωτής Διευθυντής του ΠΜΣ «Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 2007 αποτελεί ενεργό μέλος της «Επιτροπής άνοιας και νοητικών διαταραχών της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρείας» και έχει προσκληθεί επανειλημμένα για επίσημος ομιλητής στα Συνέδριά της.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις: μελέτη ασθενών με άτυπη, πρόωρα εμφανιζόμενη ή ταχέως εξελισσόμενη άνοια, μελέτες για την Μετωποκροταφική άνοια (κλινικές και γενετικές) μελέτη της συμπεριφοράς στην οδήγηση ασθενών με νευροεκφυλιστικά νοσήματα, εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής και σωματικής άσκησης για τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών, αξιολόγηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας σε άτομα με νοητικές διαταρχές/άνοια. Οι έρευνές του για τα παραπάνω έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο πολλών χρηματοδοτούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών (ΕΕ) ερευνητικών προγραμμάτων.

Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, της  «American Academy of Neurology” και διακεκριμένο μέλος (fellow) της «Εuropean Academy of Neurology» και της της “American Neurological Association”.  Ήταν από το 2014 Αντιπρόεδρος και τον Ιούλιο 2022 εξελέγη Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

https://scholar.google.com/citations?user=QT7dc_cAAAAJ&hl=el