Παρασκευή Σακκά

H Παρασκευή Σακκά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία – Ψυχιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία (1982-1983). Έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992.

Από το Δεκέμβριο του 1985 εργάστηκε σαν Επιμελήτρια στη Νευρολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ. Εκεί οργάνωσε και διηύθυνε το Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας του ΝΙΜΙΤΣ (1997). Από τον Οκτώβριο του 2003 εργάζεται στο Νοσοκομείο Υγεία σαν Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια με ανακοινώσεις και εισηγήσεις. Συμμετέχει σε ελληνικά και παγκόσμια ερευνητικά προγράμματα για την Άνοια και τις εκφυλιστικές Νόσους του Εγκεφάλου, φαρμακολογικά και κλινικά.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου (SPECT, PET), οι βιολογικοί δείκτες της Άνοιας, οι μη φαρμακευτικές θεραπείες της Άνοιας και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου Alzheimer. Ασχολείται ιδιαίτερα με την κοινωνική διάσταση της Άνοιας και την επιβάρυνση των φροντιστών των ατόμων με Άνοια. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση και λειτουργία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, όπου και εκλέγεται Πρόεδρος συνεχώς από το 2002. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας (2009-2013). Υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer που όρισε το Υπουργείο Υγείας το Νοέμβριο του 2013. Επίσης, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 2014