Νίκος Σκαρμέας

Ο Νίκος Σκαρμέας έλαβε το πτυχιο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Εθνικου και Καποδιστριακου Πανεπιστημιου Αθηνων (ΕΚΠΑ) το 1992. Μεταξύ 1996-2000 ειδικεύτηκε στη Νευρολογία στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Μεταξυ 2000-2002 εκπαιδεύτηκε (κλινικά και ερευνητικά) στις Aνοιες και Ανώτερες Γνωστικές Λειτουργίες και έλαβε επίσημη εξειδίκευση από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας στους τομείς (α) Συμπεριφορική Νευρολογία (Behavioral Neurology) και (β) Γηριατρική Νευρολογία (Geriatric Neurology). Επίσης, ολοκλήρωσε επιπλέον μεταπτυχιακες σπουδες (Μάστερ) στους τομεις της Βιοστατιστικής, Επιδημιολογίας και Κλινικής Ερευνας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia και διδακτορικό (PhD) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Νίκος Σκαρμέας εντάχθηκε ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστημιο Columbia στη Νέα Υόρκη το 2002. Στην παρούσα φάση είναι Καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ ενώ διατηρεί ακαδημαϊκή σχέση με το Πανεπιστήμιο Columbia. Ασκεί κλινική νευρολογία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έρευνα στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ – 1η Νευρολογική κλινική – Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ενώ διατηρεί ερευνητικές δραστηριότητες και στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Οι δραστηριότητες του Νίκου Σκαρμέα συμπεριλαμβανουν την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ειδικευομένων Νευρολογίας, την κλινική άσκησης της Νευρολογίας, και την έρευνα στον τομέα των Ανοιών. Ειδικότερα έχει ασχοληθεί εκτενώς με παράγοντες που επηρεάζουν την πρόληψη και καθυστέρηση της εξέλιξης της άνοιας συμπεριλαμβανομένων του τρόπου ζωής – πνευματικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων, σωματικής άσκησης, και κυρίως διατροφής κλπ.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Νίκου Σκαρμέα έχει χρηματοδοτηθεί απο πολλές πηγες, αναμεσα στις οποίες η Alzheimer’s Association και το Εθνικο Ιδρυμα Ερευνων των ΗΠΑ. Είναι επίσης κριτής (reviewer) για πολλά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και γιά πάμπολες οργανώσεις και ιδρύματα χρηματοδότησης έρευνας σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων Ιταλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Αυστραλίας, Κίνας, ΗΠΑ (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών – NIH), Ευρωπαικής Ενωσης (Προγράμματα Μαρία Κιουρί – European Research Council) κλπ. Εχει δημοσιεύσει πολλές πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιεύσεις του κ. Σκαρμέα δείτε https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Scarmeas+N%5Bau%5D&sort=date